Як правильно харчуватися та які трави можна застосовувати при ішемічній хворобі серця, стенокардії?

Відповідає лікар-фітотерапевт Любов Салій.

Харчування є основою нашого здоров я. При хворобах серцево-судинної системи варто обмежити свій раціон вживанням солі. Краще їсти недосолену їжу і в жодному разі не пересолену. Адже сіль підвищує  в’язкість крові, що погіршує її реологічні властивості (згущену кров серцю важче перекачувати по нашому організмові). Важливо звести до мінімуму солодощі, а краще повністю від них відмовитися (цукерки, цукор, тістечка), замінити їх медом, ягодами, фруктами. Адже солодощі спричинюють підвищення холестерину, утворення бляшок на судинних стінках.

Вершкове масло та майонез варто замінити олією. Не зловживати м’ясом свинини, більше та частіше вводити в раціон рибу, особливо морську (оселедець, скумбрію). Вони містять Омегу-3, котра розріджує кров, знімає запалення судинної стінки зсередини. Попереджає утворення бляшок на судинах та  тромбів.

Ваш організм повинен достатньо отримувати вітамінів та мікроелементів, особливо калія та магнія, які містяться в свіжій зелені, яблуках, квасолі, горохові, волоських горіхах, бананах, помідорах, гречці та пшоні.

Слід пам ятати про квітковий пилок, який крім амінокислот, вітамінів, мікроелементів містить багато рутину, що попереджає ломкість судинноі стінки та крововиливи. В раціоні має бути мало жирів тваринного походження. Їжа не повинна бути жирною. Достатньо пити води. Виключити каву.

Корисно періодично проводити курси лікування відваром трав, які заспокійливо впливають на нервову систему, мають спазмолітину, дезагрегаційну дію, покращують реологічні властивості крові, зміцнюють судинну стінку. Ви можете взяти півчастини кореня валеріани, по частині трави собачої кропиви серцевої, квіток або плодів глоду, ягід шипшини, насіння кропу. Змішати. Заварити ввечері одну столову ложку суміші трав у півлітра води, кип’ятити 5 хвилин. Ніч настояти, вранці процідити, відвар випити за день в три прийоми до їжі за 20 хвилин. Кожний день протягом місяця.